Ana içeriğe atla

Kuzey Kore Nasıl Kuruldu


Kuzey Kore Nasıl Kuruldu

Şimdiki kuzey kore lideri Kim Jong Un'un dedesi olan Kim İl Sung, dünyanın en akıl almaz rejiminin mimar olmuştur "Kuzey Kore"
Bugün dünyanın en kapalı rejimi ve devleti Kuzey Kore dir.Güneydeki komşusu yani kardeşleri Güney Kore, elektronik ağırlıklı ihracat rejiminde en zengin ülkeler arasında olurken halkın refah bir hayat sürerken kuzeydeki kardeşi Kuzey Kore'deki halk meteliğe kurşun atıyor, komünist rejim eşliğinde karın tokluğuna çalıştırılıyor.İşte bu rejimi kuran kuzey Kore'de yüce lider adıyla anılan ülkesinde Kim İl Sung dur.



Kim İl Sung Japon işgali altındaki Çin'de doğmuştu.Doğduğu yıllarda ülke tam bir kaos kargaşa hakimdi genişliği.Japonlara karşı direniş hareketlerinde şekillendi.Japonların baskısının artması ile Kim İl Sung ailesi soluğu Mançurya'da aldı.Burada küçük Kim İl Sung Çin okullarında okumaya başladı.1925 te kurulan Kore komünist partisi'ne üye olan Kim İl Sung Japonların Mançurya 'ya girmesinin ardından silaha sarıldı.1932 ye gelindiğinde Mançurya daki Japon karşıtı direnişin komutanı oldu, ancak Japonlar çok çetindi.200 bin kişilik Koreli-Çinli direnişi bir lokmada yutmuşlardı.Lakin Kim İl Sung yaman bir savaşçıydı öyle ki Japonlar sırf onun kellesini almak için özel bir birlik kurmuştu.Bir yandan Çinle savaşan Japonya, bir yandan da sömürgesi durumundaki Kore'nin boğazımı sıkıyordu.Tüm Korelilere Japonya ismi almaya ve japonca konuşmaya zorluyordu. Kim İl Sung ilk karısı Japonların kurbanı olmuştu.1941 de Kim İl Sung adamlarıyla Sibirya kaçmak zorunda kaldı.



Ruslar ve adamlarını istihbarat toplaması için tekrar Mançurya yolladı.Rusya ve Çin ile ilgili ilişkisi o günlerde başladı.Ruslar geleceğin liderini sabotaj istihbarat ve iletişim konusunda bol bol eğitip, bol bol ideoloji şerbeti içirdiler. Komünist felsefe ile iliklerine kadar komünizmle doldu.Japonlar, Amerikaya saldırınca ikinci dünya savaşında Kim İl Sung için bir başlangıç olmuştur.
Ikinci dünya savaşının bitmesi Kim İl Sung hayatında dönüm noktası oldu.Savaşın ardından Kore yarımadasında savaşın galipleri fakat aynı zamanda soğuk savaşın yeni düşmanları Sovyetler ve Amerika arasında ikiye bölünmüştü.Her iki taraf da kendi yetki alanındaki Kore'de kendi kafasına göre rejim kurdurdu.Artık  iki Kore vardı dünyada.Komünist kuzey ve  demokratik güney.1946 da Kore işçi partisinin eş başkanlarından olan Kim İl Sung aynı zamanda ülkeye damgasını vuracak ilk icraatını soyundu ve cinsiyetler arası eşitlik hayata geçirildi.Din boyunduruk altına alındı.Topraklar ve sanayi millileştirildi.Sovyet tipi ekonomik planlama hayata geçirildi.1948 de Kore yarımadası'ndaki bölünmüşlük resmiyet kazandı.Ardından Kore bölünerek kuzey ve güney Kore adını aldı.Doğal olarak her iki tarafta Kore yarımadasının gerçek temsilcisi olduğunu iddia ediyor, sular ısınıyor.
1949 da Amerika'nın öncelikli güvenlik kuşağını dışında bulunduğu gerekçesiyle güneydeki birliklerini çekmesi kuzey Kore'nin ateşini yükseltti.Amerika'nın taktik açıdan geri çekildiğini ve asıl niyetinin güney'in kuzeyi işgali için zemin hazırlamak üzere olduğunu iddia eden kuzey kore lideri Kim İl Sung 2 Koreyi birleştirecek kahraman olmak için kolları sıvadı.Aynı günlerde Stalin ve Mao, Kim İl Sung bu saldırıdan vazgeçirmeye çalışıyorlardı.Fakat 1950 de Kim, her iki lidere de güneyi bir yumrukta yeneceğine ikna etti ve yeşil ışık yakıldı.
Kim İl Sung baş komutanlığı'ndaki kuzey orduları 25 haziran 1950 de güney Kore'ye girdiler ardından Amerika liderliğindeki birleşmiş milletler gücü kuzeyin saldırganlığını durdurmak için silaha sarılmakta gecikmedi.Kim İl Sung piskopat emellerine durdurmaya soyunanlar arasında Türk askeri vardı.İlk başta kuzey ordusu güneyi hallaç pamuğu gibi atsada Amerikalıların desteğiyle ibre zamanla tersine çevrildi.Birleşmiş milletler kuvvetleri kuzey topraklarında ilerlemeye başlayınca Mao anında savaşa daldı.1 milyonluk devasa Çin ordusunun desteğiyle kuzey savaştaki dengeyi kurdu iki tarafta 1953 e kadar gelişemedi, ateşkes ilan edildi ve taraftar bugün aralarındaki sınır oluşturan 38 inci paralel  gerisindeki sınıra çekildi.Savaşın ardından bugüne kadar süren 2 kore sınırı çizildi ve denge sağlandı.Kuzey kore akılalmaz absürt bir diktatörlüğe doğru giderken güney Kore refah kavuşmuştur

Savaşın ardından kuzey kore tam anlamıyla içine kapandı Kim İl Sung ülkenin kapısını kilitlemiş anahtarı da denize atmıştı.Bu durum o günden beri bu şekilde sürmektedir.



Kuzey Kore Nasıl Kuruldu

✔ Bu içeriği beğendiyseniz lütfen paylaşın ⤵

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Seni Hayatta Tutan Nedir? - What Keeps You Alive Filmi

Seni Hayatta Tutan Nedir? - What Keeps You Alive Film Özellikleri: Yönetmen : Colin Minihan Yapım : 2018 Filmleri İMDB Puanı : 5.9 Tür : Korku Filmleri Süre : 98 dk Metascore : 66 Kategori : Yabancı Filmler Film Konusu: Jackie ve Jules yeni evlenmişlerdir ve Jackie'nin çocukluğunu geçirdiği ormanın içindeki aile kulübesine kaliteli zaman geçirmek için tatile giderler. Jules bu ıssız orman evini çok sever ancak tatillerinin daha ilk gününde Jeckie'nin eski hayatı gün yüzüne çıkmaya başlar ve Jules bir an da büyük bir korkuya kapılır. Çünkü daha hafta sonu bitmeden Jules, Jeckie'nin aslında bir sosyopat ve sadist bir seri katil olduğunu anlar. Jackie ilk karısına da yaptığı gibi acımasızca Jules'a işkence edip onu öldürmek istemektedir ama asıl soru acaba tarih kendini tekrarlayacak mıdır? Film Kadrosu/Oyuncular: Hannah Emily Anderson ... Jackie Brittany Allen ... Jules Martha MacIsaac ... Sarah Joey Klein ... Daniel Film Fr

Hangi Burcun Kadınları Hangi Tip Erkeklerden Hoşlanır??

Hangi Burcun Kadınları Hangi Tip Erkeklerden Hoşlanır? Burcuma Uygun Sevgili Tipi Nedir? Astroloji gündelik hayatımızda büyük yer kapladığı gibi ikili ilişkilerde de önemli bilgiler sunuyor bizlere. Hepimiz en azından internette bir defa da olsa Başak Burcu Hangi Erkeklerden Hoşlanır, A şk Burç Testi gibi aramalar yapmışızdır. Ya da Hangi Burcun Erkeği Sana Uygun / Uygun Değil gibi galerilere bakmışızdır. Bir ilişkide tek bir kriterden bahsetmek tabii ki de yanlış olacaktır. Ama ilk kriterler açısından bakacak olursak bunu birkaç başlığa indirebiliriz. Peki ama bu kriterler neler? Hemen hemen hepimizin hayatında yer eden ve aklımıza takılan bu sorunun çözümü yazımızda. İşte  Hangi Burcun Kadınları Hangi Tip Erkeklerden Hoşlanır? sorusunun cevabı... Koç Kadını Koça kadını hangi tip erkeklerden hoşlanır? Koç kadını eğlenceli ve kumral erkeklerden çok fazla etkilenmektedir. Kendisi de eğlenceli bir burç olduğundan dolayı ilişkilerinde de ona hareket katacak kişileri terci

Kelime Gezmece Tüm Bölümler Cevapları Çözümleri

Kelime Gezmece Tüm Cevaplar Birbirinden zorlu bölümlerden oluşan son dönemin en popüler ve en çok bağımlılık yapan kelime oyunu  Kelime Gezmece  tüm bölümlerin çözümlerini aşağıda bulabilirsiniz. Her bölümde verilen farklı harfleri sıraya koyarak gizli kelimeleri bulduğumuz bu oyunda size güzel zaman geçirmenin yanı sıra, kelime haznenizi de güçlendiriyor. Big Star Games tarafından geliştirilen bu eğlenceli oyunu android ve ios cihazlarınızda rahatlıkla oynayabilirsiniz. Uygulamanın Google Play ve App Store indirme linkleri aşağıdadır. Google Play App Store Aşağıda bulunan listede istediğiniz bölümün üzerine tıklayarak çözümleri görebilirsiniz. Londra Bölümleri/Cevapları Tower Bridge Gün Batımı Telefon London Eye Metro Kiremit Evler Moskova Bölümleri/Cevapları Günaydın Kızıl Matruşka Manzara Katedral Kar San Francisco Bölümleri/Cevapları Painted Ladies Golden Gate Yokuş Gün Batımı Tramvay İskele İstanbul Bölümleri/Cevapları İstanbul Veda